Pyöräreissu Tammisaareen ja Kopparöön

Erittäin seikkaperäinen tarina pyöräreissustani Tammisaareen ja Kopparöön. Viivyin reissulla neljä yötä, jotka kaikki vietin leirintäalueella. Kerron tarkemmin leirintäalueista, pyörän pakkaamisesta ja lopussa vielä lista tarvikkeista sekä reissun kustannukset.

Pyöräreissu Tammisaareen ja Kopparöön
Siirtymässä Tammisaaresta Kopparöön

Ajatus pyöräreissusta syntyi kun tajusin kuinka rapakunnossa olin koronavuoden jälkeen. Halusin lisäksi viimein oppia nukkumaan teltassa, sillä en ole koskaan saanut nukuttua muutamaa tuntia enempää.

Ajattelin että usean yön reissu olisi paras, jotta pikkuhiljaa tottuisin teltassa nukkumiseen. Päätin yöpyä leirintäalueella, sillä en uskalla yksin telttailla metsässä.

Valitsin ekaksi kohteeksi Tammisaaren, koska sinne pääsi junalla ja pidän tammisaaresta. Koska tarkoitus oli myös pyöräillä, päätin pyöräillä Karjaan juna-asemalta tammisaareen, joka osottautui erittäin huonoksi ideaksi. Lue alta lisää..

Suunnittelen pidempää pyöräreissua, joten halusin testata myös mitä varusteita tarvitsen ja miten pakata pyörä.

Pyörän pakkaaminen

Olin pakannut tavarat kahteen pyörälaukkuun (en ole varma koosta, mutta arvioisin niiden olevan yhteensä max 24l). Niihin ei lopulta mahtunut kovin paljoa, vaan päälle pakkasin vielä rinkan. Se ei kuitenkaan ollut kovin hyvä ratkaisu, sillä painopiste oli vain yhdessä kohdassa ja pyörä heilui ja vapisi – varsinkin ylämäessä, jotka olivat muutenkin todella raskaita painavan lastin kanssa.

Seuraavalle reissulle tilasin isommat pyörälaukut (yht. 50l), ja ajattelin laittaa myös eteen jotain tavaraa. Pyöriin saa myös lisättyä etutarakan, jota harkitsen. Lisäksi selässä oli reppu jossa kulkivat juomapullot jne. Ostin myös pari pyörän runkoon kiinnitettävää pientä pyörälaukkua, joihin tuli pientä sälää.

Ruuat

En koe olevani kovin suuri leiriruoka asiantuntija, ostin kaupasta kaiken tarvittavan, enkä alkanut itse kuivailla. Mihinkään erityisen mahtavaan herkkuun en törmännyt, joten en tässä ala niitä suosittelemaan. Löysin kuitenkin sivuston jossa on todella hyviä retkiruoka ohjeita: https://tunturikeittio.com/

Pyöräreissu Tammisaareen ja Kopparöön
Tammisaari

Tammisaaren leirintäalue

Reissu alkoi Pasilan juna-asemalta. Sain kyydin asemalle. Olin ostanut lipun itselleni ja pyörälle Karjaan junaan. Pyöräpaikat siinä junassa olivat ahtaat ja todella hankalat, ja mulla meni melko kauan ennenkuin kuin sain pyörän sille kuuluvalle paikalle. Koko lasti piti purkaa, jotta sain sen ahdettua sille tarkoitettuun koloon.

Karjaan juna-asemalta pyöräilin Tammisaaren leirintäalueelle. En suosittele sitä kellekkään, sillä ainoa reitti on autotien vartta ja vierestä menee rekkoja. Meinasi itku tulla. Kannattaa siis mennä perille asti junalla (tosin nyt, heinäkuussa 2021 ratatöistä johtuen, karjaa-tammisaari väli menee bussilla).

Tammisaaren leirintäalueella oli teltoille todella huonosti paikkoja. Menin ja laitoin omani huoltorakennusten viereen, jotta vessat ja suihkut olisivat mahdollisimmat lähellä. Tämä paikka osoittautui kuitenkin kaikista meluisimmaksi. Kova meteli jatkui yhteentoista, mutta senkin jälkeen caravaanareiden juttelut ja muut äänet kantautuivat telttaan. Toisena yönä myös mökkien luota kuului alkoholinhuuruisten teinien temmellystä. Nukuin näinä kahtena yönä TOSI vähän, osittain melun takia, osittain tottumattomuuden takia. Sain myös kuulla jälkeenpäin että Tammisaaren leirintäalue on tunnettu biletyspaikkana.

Itseäni ihmetytti, että leirintäalueet ovat vieläkin samanlaisia kuin 20 vuotta sitten. Monet aikuiset tuntuvat nautiskelevan alkoholia aamusta iltaan lasten riehuessa puolille öin. Noh, kukin tavallaan..

Kopparö

Kahden huonosti nukutun yön jälkeen päätin siirtyä Tammisareesta Kopparöön, jonka olin löytänyt sattumalta ja joka vaikutti kuvien perusteella rauhallisemmalta paikalta.

Tammisaaresta ei ole kuin 11km Kopparöön. Matkan varrella on lyhyt lossimatka. Kopparö oli aivan ihana ja suosittelen sitä kaikille! Teltalle oli kivoja paikkoja metsän siimeksessä, sauna oli ilmainen (!!!) ja laiturilta pääsi pulahtamaan saunan jälkeen. Kaikki olivat mukavia ja juttelin pitkät pätkät saunassa kausipaikkalaisten kanssa. Alue on muuten todella valtava ja näin siitä vain eteläosan, ilmeisesti oli vielä pohjois-osa jossa oli paljon kausipaikkalaisia. Kausipaikkalaisia alueella on noin 200 ja sen lisäksi vieraat ja päiväkävijät, eli porukkaa oli paljon. Silti saunaan ja suihkuun mahtui hyvin.

Leirintäalueelta lähti kiva 8km ulkoilureitti, jonka varrella oli mm. hauska riippusilta sekä keittokatos ja uintipaikak. En kuitenkaan kävellyt koko reittiä, kun univelat painoi. Tein lyhyemmän, 3 kilsan reitin :).

Alue oli paljon rauhallisempi kuin Tammisaari, paitsi lauantaina jolloin alueella raikasi keskiyöhön asti karaoke. Olin siinä vaiheessa aikamoisissa univeloissa, joten en voi sanoa nauttineeni karaokesta erityisesti, sillä olisin toivonut aikaista nukkumaanmenoa. Mutta osallistujilla näytti olevan erityisen kivaa :).

Viimeisen yön nukuin kohtuullisen hyvin, jopa useita tunteja putkeen. Olin tästä hyvin riemuissani, sillä tavoite oli saavutettu!

Kyytini saapui puolen päivän aikaan ja pääsin kyydillä kotiovelle saakka. Nukuin univelkoja pois monta päivää. Mutta saariston raikas ilma ja viileät yöt jäivät kaihertamaan. Oli vaikeaa nukkua sisällä tämän jälkeen ja kaipuu saaristoon on kova! Pian..

Hyttyset ja punkit

Olin varautunut molempiin, mutta kumpiakaan ei näkynyt! Ihan luksusta retkeillä ilman punkkeja ja iniseviä itikoita!

Pyöräreissu kustannukset

VARUSTEET

Varusteet tulivat tosi kalliiksi, sillä hommasin kunnon vehkeet, jotka toivottavasti kestävät vuosia. Alaspäin kapenevat makuupussit ovat minulle epämukavia, enkä saa nukuttua niissä, sillä tarvitsen paljon liikkumistilaa. Etsin siis sellaisen pussin joka ei kapene ja jonka saa levitettyä myös peitoksi. Löysinkin pussin joka oli T Ä Y D E L L I N E N (linkki alla).

Varusteet yhteensä noin 1000€ (halvemmalla pääsee varmasti, mutta minä päätin nyt satsata kunnon varusteisiin)

MAJOITUS

Leirintäalueella yöpyminen maksaa teltalla noin 20€/yö eli neljä yötä yhteensä 80€

RUOKA

Ruoka kaikkineen (myös herkut ja jätskit) + yksi leirintäalueen ravintolasyönti yhteensä noin. 60€

MATKAT

Junalippu Pasila-Karjaa pyörän kanssa oli jotain 13€. Takaisin sain kyydin joten rahaa ei mennyt paluumatkaan.

PYÖRÄN HUOLTO

Huolsin pyöräni ennen reissua. En ole huoltanut pyörää vuosiin, joten korjattavaa oli. Pyörän huolto kaikkineen tuli maksamaan 225€

Varusteet mitä hankin

 • EXPED makuualusta* (Ihanan lämmin ja paksu, mutta vaatii ohuen retkipatjan päälle. Minulla häiritsi patjan “railot” sen verran)
 • Marmot makuupussi* (Ihan huippu!)
 • Cocoon makuupussilakana*(Todella hyvä. Lämpimillä säillä voi riittää pelkästään ja kylmillä lisätä makuupussin lämpöä jopa 3 astetta.)
 • Powerbank* (Tämän lisäksi ajattelin hommata kannettavan aurinkopaneelin, sillä powerbank tarvitsee latausta myös)
 • Riippumatto hyttysverkolla (Ostin tämän, mutta pidin sitä itselleni liian kapeana. Kannattaa liittyä facebookin riippumattoretkeilijät ryhmään jos riippariretkeily kiinnostaa)
 • Merinovillakerrasto (must!)
 • Silmälaput* (erittäin must!)
 • Retkityyny (tää ei ollu paras mahdollinen retkityyny, mutta tyhjää parempi)
 • Pyykkinaru ja pyykkipojat (pyyhkeen ja uikkarin + muiden vaatteiden kuivaamiseen)
 • Kuoritakki
 • Pyöräilyhanskat (Lidl)
 • Kuivapussi (Lidl)
 • Monitoimityökalu (Lidl)
 • Retkipyyhe*

*Sisältää affiliate-linkkejä. Linkin klikkaaminen ei aiheuta sinulle kuluja eikä minulle tuloja, joten voit huoletta tutustua tuotteisiin. Mikäli päädyt ostamaan mainostamani linkin kautta, minulle maksetaan siitä pieni komissio.

Näiden lisäksi mulla oli jo ennestään:

 • Teltta
 • Trangia
 • Muut retkisälät (pyyhe, uikkari, hygieniatarvikkeet, ensiapulaukku jne.)
 • Ulkohousut

Pyöräreissulle kannattaa lisäksi ottaa

 • varakumit ja rengasraudat
 • Lisäksi ostin seuraavaa reissua varten isommat pyörälaukut (yht. 50l) täältä

Loppujen lopuksi

Huonosti nukutuista öistä, huojuvasta pyörästä ja kännisten mölinästä huolimatta suunnittelen jo seuraavaa reissua. Saariston ilmasto ja maisemat, sekä jatkuva ulkona oleminen teki hyvää.

Varusteet tuli maksamaan paljon enemmän mitä minulla olisi ollut varaa laittaa, mutta tykkään hommata kerralla kunnolliset jotta ei tarvitse myöhemmin ostaa uusia. Toivon että niille tulee paljon käyttöä ja laadukkat vermeet kannustavat useisiin reissuihin :).

Pyöräreissu Tammisaareen ja Kopparöön
Kopparön ilta-aurinko

Kysy tai kommentoi :)